Vsi štirje slovenski klubi s pravico nastopa v evropskih tekmovanjih za prihajajočo sezono so na žrebu v Nyonu dobili premagljivega tekmeca. Maribor se bo v drugem krogu kvalifikacij za uvrstitev v ligo prvakov pomeril z Mostarjem iz hrvaškega dela Bosne in Hercegovine, v uvodnem predkrogu evropske lige bo Olimpija moči merila s finsko Vaaso, Domžale z estonsko Floro, Gorica pa z armenskim Širakom.

Mariborčani imajo prijetne spomine na Mostar, saj so pred tremi leti ravno proti klubu iz Bosne in Hercegovine začeli pohod proti ligi prvakov, kjer so kasneje remizirali s Schalkejem, Sportingom in Chelseajem. Vijolični so v Mostarju najprej remizirali brez golov, doma pa so po golih Agima Ibraimija in Dareta Vršiča ter obilici sodniške pomoči slavili z 2:0. V naslednjih dveh sezonah Ljudski vrt ni videl evropske jeseni, zaradi visokega koeficienta pa bi Maribor v primeru napredovanja proti predstavniku BiH tudi v tretjem krogu kvalifikacij zadržal vlogo nosilca. »Upam, da se bo ponovila zgodba izpred treh let. Zrinjski je neugoden nasprotnik, vreden vsega spoštovanja, vendar je tudi Maribor močan. Pred žrebom si Zrinjskega nisem najbolj želel za tekmeca, vendar moramo biti optimistični,« je bil prvi odziv poslovnega direktorja mariborskega kluba Bojana Bana, medtem ko je športni direktor Zlatko Zahović zatrdil, da Maribor ne bo dovolil presenečenja.

Zrinjski je v minuli sezoni bosanskega prvenstva petič postal državni prvak. V napeti končnici je za točko prehitel sarajevski Željezničar, vodi pa ga nekdanji jugoslovanski reprezentant Blaž Slišković, za katerega so v času igralske kariere govorili, da je »balkanski Maradona«. Slišković še ni do potankosti preučil Maribora, vendar je izrazil zadovoljstvo, da se bo Zrinjski pomeril s slovenskim prvakom. »Na srečo ne bomo potovali daleč. Nismo favoriti, vendar imamo možnosti,« je povedal trener Blaž Slišković, kapetan Pero Stojkić pa se spominja tekem izpred treh sezon, ko se je Maribor namučil: »Tedaj so nas izločili s pomočjo sreče, zato upam, da bomo tokrat uspešnejši. Maribor je precej slabši v primerjavi z moštvom, ki ga je imel pred leti.« Prva tekma bo 11. ali 12. julija v Mostarju, povratna pa teden dni kasneje v Ljudskem vrtu.

Olimpija bo kvalifikacije za evropsko ligo začela že prihodnji teden, ko bo uvodni obračun odigrala na Finskem. Nasproti ji bo stala v minuli sezoni četrtouvrščena ekipa finskega prvenstva Vaasa, ki je v tekmovalnem ritmu, saj je finska liga v polnem pogonu. Stadion Elisa ima umetno travo, ljubljanski trener Igor Bišćan pa pričakuje, da se bo moralo njegovo moštvo močno potruditi za napredovanje. Kapetan Olimpije Branko Ilić je kot član Astane že igral proti Vaasi. »So zelo nevarni, večinoma pa poskušajo z dolgimi podajami. Pripraviti bomo morali izvrstno taktiko,« pravi Branko Ilić. Olimpija se bo v primeru napredovanja pomerila z danskim Brondbyjem.

Z žrebom niso najbolj zadovoljni niti v Domžalah. Pomerili se bodo s Floro, ki je estonsko prvenstvo v minuli sezoni končala na četrtem mestu, trenutno pa drži vodilni položaj. Športni direktor Domžal Matej Oražem pravi, da slovenskim pokalnim prvakom žreb ni bil najbolj naklonjen. »Flora je v tekmovalnem ritmu. Gre za klub, ki je osvojil največ naslovov državnega prvaka, vendar imamo kljub temu jasen cilj. To je napredovanje,« je sklenil Matej Oražem. Domžale v primeru zmage čaka tekma z zmagovalcem dvoboja Ventspils (Latvija) – Valur (Islandija).

Goričani se bodo v prvem krogu kvalifikacij pomerili z armenskim pokalnim zmagovalcem Širakom, ki je doslej štirikrat osvojil prvenstveno lovoriko. Zmagovalca v drugem krogu čaka dvoboj z grškim Panioniosom, kamor se je preselil vratar Matic Kotnik.