Štirje slovenski nogometni predstavniki bodo danes dobili tekmece v kvalifikacijah evropskih tekmovanj. Državni prvak Maribor bo ciljal na uvrstitev v ligo prvakov, Olimpija, Domžale in Gorica pa se bodo pomešali med stoterico klubov v prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Kluba iz Ljubljanske kotline se bosta predstavila kot nosilca.

Pod Pohorjem v zadnjih dveh sezonah niso videli evropske jeseni, kar se pozna na bančnem računu državnih prvakov. Maribor bo na žrebu v Nyonu nastopil kot nosilec drugega kroga kvalifikacij, v bobnu pa bodo premagljivi klubi, kot so Žilina, Dudelange, Zrinjski, Budućnost, Žalgiris… Mariborčani so s pragmatično igro v spomladanskem delu državnega prvenstva že pilili formo za zahtevnejše evropske obračune, vendar bo v Ljudskem vrtu glede na igralski kader za velik uspeh štela že uvrstitev v skupinski del evropske lige. Vijolični so minuli konec tedna odigrali uvodni pripravljalni dvoboj v sklopu priprav na novo sezono – hrvaški prvoligaš Osijek je bil boljši z 2:1 (0:1). Mariborski trener Darko Milanič je tekmo začel v udarni postavi Handanović, Billong, Šuler, Viler, Palčič, Vrhovec, Ahmedi, Kabha, Hotić, Zahović in Bajde, v drugem polčasu pa je zamenjal celotno enajsterico. Moštvo bo danes odpotovalo v pripravljalno bazo v Moravske Toplice in odigralo tekme s Skendijo, Uralom in Osijekom.

Olimpija se pred startom v nove tekmovalne izzive predstavlja s povprečnim igralskim kadrom in slabim izborom pripravljalnih tekem. Ljubljančani so resda brez težav ugnali nižjeligaša Škofjo Loko (4:0), a so pozneje v Lescah v postavi Vidmar, Ilić, Zarifović, Bajrić, Štiglec, Brkić, Tomić, Miškić, Oduwa, Issah in Benko pogoreli proti Gorici, ki je slavila s prepričljivih 3:0 (1:0). Olimpija je po tednu dni priprav še daleč od tekmovalnega ritma. Ljubljančane so medtem že zapustili Julius Wobay, Marko Vukćević in Andraž Kirm, moštvo pa sta okrepila Goran Brkić in Tomislav Tomić, ki sta nazadnje igrala v Bosni in Hercegovini. Olimpija bo v četrtek odigrala zadnji pripravljalni test proti kosovskemu prvaku Trepčo 89.

Z večinoma domačimi nogometaši bodo v novo sezono krenili podprvaki iz Gorice, ki so se nazadnje izkazali kot najprijetnejše presenečenje v prvi ligi. Goričani so bili zaradi poslovnega sodelovanja s Parmo na robu bankrota, a so se izvlekli z lastno produkcijo. Gorica na današnjem žrebu v Nyonu ne bo nastopila kot nosilec, zato se ji na papirju obeta najzahtevnejši tekmec. Nekoliko višje evropske cilje imajo v Domžalah. Lani so si priigrali poslastico z West Hamom, letos pa bodo poskušali nadgraditi zgodbo zadnjega poletja. Domžale so minulo prvenstveno sezono sklenile na četrtem mestu, a so osvojile pokalno lovoriko, ko so v finalu z 1:0 ugnale Olimpijo. Ob Kamniški Bistrici so se okrepili s tremi novinci (Kristijan Šipek, Lovro Bizjak, Tilen Klemenčič), moštvo pa je zapustila četverica (Adnan Golubović, Rok Elsner, Alvaro Brachi in Elvis Bratanović). Doslej so Domžalčani dobili edino pripravljalno tekmo, ko so z 2:0 ugnali malteškega prvoligaša Balzan. Minuli konec tedna so na domžalskem stadionu končali prenovo igrišča v vrednosti slabega pol milijona evrov, a nova zelenica še ne bo pripravljena za prvi krog evropskih kvalifikacij, zato bo moštvo odigralo tekmo v Celju.