Mina Žabnikar je odlična ustvarjalka na področju grafičnega oblikovanja, ilustratorka in vidžejka, ki se pojavlja pod umetniškim psevdonimom Mina Fina. Končala je študij na Oddelku za vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Že med študijem je prejela dve nagradi za tipografsko odličnost TDC New York in za svoje diplomsko delo nagrado za odličnost na ALUO ter Brumnovo priznanje. Podobne potrditve prejema tudi po študiju, tako doma kot v tujini.

Izdala je več izvirnih avtorskih publikacij, knjig umetnikov in zinov oziroma knjižic, ki so največkrat samozaložniške ter nastajajo v majhnih nakladah in z nizkimi produkcijskimi stroški. V sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom (MGLC) je izdala dve grafični seriji leta 2012 in 2014. V zbirki MGLC ima 11 del: 9 grafik in dve knjigi umetnika. Vodila je delavnice, kurirala razstave in sama razstavljala na samostojnih ali skupinskih razstavah doma in v tujini. V zadnjem času raziskuje oblikovanje, risbo, animacijo in video. Zanima jo prehajanje med temi mediji, kar velikokrat izvede v končni obliki prostorske instalacije. Pravkar je razstavljala na razstavi Neki piše (Galerija Vodnikove domačije), ki raziskuje kombinacijo pisanega besedila in podobe v sodobni likovni produkciji. Na razstavi so se predstavili še umetniki Bojan Mijatović, Horrid Habits, Leon Zuodar, Maks Bricelj in Nevena Aleksovski.

Ljubezen in žalost

Ob razstavi je kustosinja Lara Plavčak zapisala: »Vizualna umetnica Mina Fina v svojem delu raziskuje zlasti področja risbe, skice in grafike. V tem razvija lasten slog mehkih elegantnih potez, kombinacije črnin in plastenja materialov, črno-belih kontrastov, tekočih linij, šrafur in poetičnih, včasih melanholičnih motivov. Podobe asociativno združuje in dopolnjuje s pisanjem na steno v prostoru, pri čemer z zabrisanim avtorskim rokopisom ustvarja vzdušje osebnega in izpovednega. Navedki prihajajo iz njenih dnevniških zapiskov, proze, poezije, glasbe in pripovedujejo o ljubezni, žalosti, odnosih in ranljivosti.«

Mina Fina je samostojna umetnica, članica oblikovalske skupine Ee in avdio-vizualnega kolektiva YGT (Your Gay Thoughts). Piše in riše o trenutkih, ki se je dotaknejo, pogosto v beležke, skicirke. Svoje misli ali misli drugih dopolnjuje z značilnimi risbami človeka, ljudi, predmetov, narave. Njene predstavitve, čeprav hipne, so polne pripovedi globokih razmislekov.