Londonski župan Sadiq Khan je v besedilu za nedeljsko izdajo časnika Observer izpostavil možnost, da bi dotrajane in varnostno vprašljive stavbe v Londonu porušili. Pri stolpnicah iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja bi bilo to morda nujno zaradi zagotavljanja varnosti.

»Največja zapuščina te tragedije bo morda obzorje naših mest,« je zapisal Khan. »Danes si ne bi drznili graditi stolpnic v skladu s standardi iz 70. let, a njihovi prebivalci morajo še vedno živeti s to zapuščino. Morda bo ključni izid te tragedije prav to, da bodo sistematično podrte največje napake iz 60. in 70. let,« je zapisal.

Uporabljena prepovedana izolacija?

Britanski finančni minister Philip Hammond pa je v pogovoru za televizijo BBC dejal, da je izolacija, ki so jo uporabili na stavbi Grenfell Tower, po njegovem razumevanju v Veliki Britaniji prepovedana. Vendar pa bo preiskava katastrofe pokazala, ali je bila pri obnovi stavbe kršena zakonodaja in ali je britanska zakonodaja ustrezna, povzema Guardian.

V bolnišnicah se še vedno zdravi 18 ljudi, devet jih je v kritičnem stanju, policija je doslej potrdila 58 smrtnih žrtev. Po navedbah načelnika londonske policije Stuarta Cundyja bi se lahko število še povečalo, saj bo iskanje žrtev najverjetneje trajalo več tednov.