V državi so že razglasili tridnevno žalovanje za žrtvami najhujšega požara v zadnjih desetletjih. Gasilcem je uspelo požar omejiti v dveh od štirih smeri širjenja, je v kraju, kjer je izbruhnil požar, še povedal Gomes. S plameni se še vedno bori več kot 600 gasilcev z več kot 200 gasilskimi vozili.

Veliko žrtev zgorelo v avtomobilih

»Žal se zdi, da je to največja tragedija na področju gozdnih požarov v zadnjih letih,« je pojasnil premier Antonio Costa. Kot je dodal v izjavi na sedežu civilne zaščite v bližini Lizbone, bi se število žrtev lahko še povečalo. »Prioriteta sedaj je reševanje ljudi, ki bi lahko še vedno bili ogroženi.«

30 ljudi zgorelo v svojih avtomobilih, 17 pa ob svojih vozilih, potem ko so se znašli ujeti med plameni na cesti med krajema Figueiro dos Vinhos in Castanheira de Pera. Še trije so po prvotnih podatkih umrli zaradi vdihavanja dima. »Težko je reči, ali so bežali pred plameni ali jih je ogenj presenetil,« je v kraju, kjer je zagorelo, dodal Gomes.

Več kot 50 oseb je bilo ranjenih. Od tega jih je pet v kritičnem stanju, in sicer štirje gasilci in en otrok.

Velik požar je izbruhnil v soboto popoldne na območju občine Pedrogao Grande ter se hitro razširil. S plameni se bori več sto gasilcev, Španija je na pomoč poslala dve gasilski letali. Portugalska je na udaru močnega vročinskega vala. V soboto so temperature v več regijah presegle 40 stopinj Celzija. Po vsej državi je ponoči izbruhnilo kakih 60 gozdnih požarov, na terenu je bilo okoli 1700 gasilcev.